top of page

 Risiko 

Å ta en tatovering medfører alltid risikor for komplikasjoner. Vi ønsker å opplyse om hva man bør være klar over før man velger å tatover seg.
 

1. Infeksjoner

Dette er den vanligste plagen man kan få av tatoveringer. Dette kan komme av at studio hvor tatoveringen er tatt ikke har gode nok rengjørings og hygienerutiner eller fordi man selv ikke tar vare på og beskytter tatoveringen sin. Dersom du tror at du har fått en infeksjon bør du kontakte enten studioet og tatovøren din eller legen din umiddelbart. 

 

Man kan få flere typer infeksjoner på grunn av en tatovering. Vanligst er kanskje overfladiske stafylokokk eller streptokokk infeksjoner som behandles helt greit med antibiotika. Den største faren ved å få en tatovering er trolig infeksjon med et virus som kalles Hepatitt B. Dette viruset er veldig smittsomt hvis utstyret som brukes ikke er sterilt, og fører til kronisk betennelse i leveren. Det er også rapportert tilfeller av HIV, hepatitt C, syfilis og tuberkulose. Det er liten risiko for de to sistnevnte tilstandene i dag, og svært få rapporter av HIV.

 

Symtomer på infeksjon kan være: Tatoveringen blir plutselig rød, hoven og vond. Man får utslett eller kviser på og rundt tatoveringen.

 

For å unngå infeksjon i tatovering kan du: sørge for at du går til et godkjent studio og undersøke at det er rent og pent i lokalene. Behandle tatoveringen forsiktig og hygienisk i etterkant av utførelsen: vaske hendene før du smører og vasker den. Tørke den med rent håndkle eller papir etter vask. Ta på beskyttelsesplast når du skal f.eks på treningsstudio, i stallen, på strande etc etc - altså steder hvor det oppholder seg mye mennesker og man risikerer å komme i kontakt med andres hud og bakterier. Når tatoveringen er ferdig grodd etter ca 2 uker og den har fått ny hud som ikke lenger er blank og sårbar vil den ikke lenger være utsatt for infeksjon.

 

2. Allergisk reaksjon

Noen mennesker kan reagere på pigmentene som brukes i tatoveringsblekk. Det er sjeldent, men kan forekomme. De vanligste fargene å reagere på er rødt, oransje og gult.

Allergisk kontakt eksem kan utløses av en tatovering. Immunforsvaret utvikler da en allergisk reaksjon mot et av pigmentene som er i tatoveringen. Det kan komme få uker etter man får tatoveringer, men også senere. Slike reaksjoner har vært rapportert så sent som 17 år etter at man fikk tatoveringen. Man får i denne tilstanden en rød kløende eksem reaksjon, vanligvis begrenset til det området man har tatoveringen. Dette kan selvfølgelig bli et vedvarende problem da tatoveringer som regel er permanente.

 

Dersom tidligere har reagert på pigmenter, f.eks hårfarge, klær, kosmetikk etc. bør man revurdere hvorvidt man skal tatovere seg og hvertfall få utført en allergitest hos tatovøren sin på forhånd. En allergitest vil fortelle om du reagerer allergisk på det nåværende tidspunkt, men er ingen garanti for at man ikke utvikler allergier senere i livet. 

 

3. Fotoallergiske reaksjoner

(reaksjon på sollys i sammenheng med tatoveringen).

Denne type reaksjoner er sjeldne, men forekommer. Det ses vanligvis i røde eller gule tatoveringer som inneholder kadmiumsulfid etter eksponering til sollys.

 

4. Arrdannelser

Arrdannelser kan oppstå enten fordi man er disponert for dette slik at kroppen reagerer på egen hånd (hypertrofiske arr/ keloider). Eller fordi tatovøren arbeider for dypt i huden. Dersom du har en tatovering som kan kjennes når man stryker over den er det sannsynligvis fordi den er satt for dypt. Slike tatoveringer blir ofte fort blasse (fordi hudlaget som legger seg over dem er tykt) og linjer etc kan lett bli utflytende og uskarpe. Vær derfor nøye med å velge tatovør og be gjerne om referanser og å få se tidligere arbeider.

 

5. Psykisk stress

For enkelte kan en tatovering som man angrer på eller som er mislykket gi utslag i en psykisk reaksjon. Man kan bli flau og skjemmes over det man har på kroppenog føle at man må dekke til tatoveringen til envher tid. Tatoveringer kan også gi vonde minner dersom de er tatt på et tidspunkt i livet som man helst vil legge bak. Depresjoner, isolasjon, nedsatt selvbilde, skyldfølelse etc kan være symptomer.

 

Man bør derfor være sikker på at det man tatoverer på kroppen er noe man ønsker å leve med resten av livet, og at man ikke tar tatoveringer på tidspunkter hvor man er ruset, har nedsatt mental helse eller på andre måter ikke er ved sine fulle fem.

 

De vanligste tatoveringene som våre kunder angrer på og ønsker cover-up på er: tatoveringer tatt før fylte 18-20 år. Tatoveringer tatt i ruspåvirket tilstand. Tatoveringer tatt spontant, f.eks i syden etc.

 

Kilde: Lommelegen.no

 Etterbehandling 

For at tatoveringen skal leges riktig og beholde kvaliteten anbefaler vi at du følger disse rådene for behandling de neste ukene. 

 

1. Behold beskyttelsesplasten på i 2-3 timer. Vask og smør tatoveringen når du tar av plasten.

 

2. Tatoveringen skal vaskes minimum en gang om dagen, og alltid smøres etterpå.

 

3. Smør tatoveringen 3-5 ganger daglig.

 

Vask av tatovering:

Bruk mild parfyme- og fargefri såpe og varmt vann. Vask forsiktig med hånden. Rens godt med varmt vannog vær nøye med at du får av all såpen. Skyll tatoveringen med kaldt vann til slutt - dette lukker porene i huden og hjelper blekketmed å sette seg. Når du tørker tatoveringen er det viktig å ikke gni - men klappe den forsiktig ren - evnt la den lufttørke.Husk å bruke rent håndkle eller papir.

 

Smøring av tatovering:

Bruk en mild, parfyme og parabenfri fuktighetskrem. Smør et tynt tynt lag - det skal trekke raskt inn ihuden slik at denne får puste og man ikke tetter igjen porene. Smøring utføres minimum 3 ganger pr. dag. Hvis tatoveringenføles tørr eller klør hjelper det å smøre den. Tatoveringen bør smøres i 2 uker etter at den er tatt - men vi anbefaler å fortsette å smøre en gang om dagen i 2 uker ekstra.

 

MENS TATOVERINGEN GROR SKAL DU IKKE:

 

1. Klø på tatoveringen eller rive av skorper og flass. Dette skal falle av på egenhånd

 

2. Sole deg. Etter at tatoveringen er grodd anbefaler vi at man alltid bruker høy solfaktor eller sunblock på den.

 

3. Du bør ikke trene i treningsstudio de første 3 dagene pga. infeksjonsfare. Frem til tatoveringen er ferdig med åflasse må du ha tatoveringen dekket til før du drar på treningsstudio, og la beskyttelsen sitte på til du kommer hjem.Tenk på alle bassiluskene som svever rundt på apparater etc!

 

4. Bade. Dusjing er helt fint, men tatoveringen tåler ikke å ligge i vann mens den gror. Huden vil trekke til seg vannetog tatoveringen og blekket kan blekes eller falle ut.Husk at en tatovering er et sår frem til den er ferdig grodd.

 

Generelt:

Behandle tatoveringen forsiktig og hygienisk.Vask alltid hendene dine godt før du behandler tatoveringen.Ikke la andre personer ta på den før den er leget.Dersom du mistenker infeksjon bør du kontakte lege snarest mulig. Det er normalt at det klør, og den kan også værelitt rød og hoven de første dagene. Dersom den fortsatt er rød, øm og vond etter 3 dager, eller du får utslett rundtden, feber og den blir unormalt varm, kan dette være tegn på at du har en infeksjon. Bedre føre var enn etter snar!

 

FOR KUNDER SOM HAR TATOVERT SEG HOS OSS

Dersom du oppdager feil eller mangler i tatoveringen, eller er misfornøyd med utførelsen vil vi korrigeredette kostnadsfritt dersom du melder fra innen 1 mnd. fra du tok den. Vi ønsker at du skal være fornøydmed tatoveringen du har tatt hos oss og håper derfor du vil si i fra dersom det er noe galt. For at garantienskal være gjeldene må du følge disse instruksjonene.

 

KONTAKT OSS GJERNE DERSOM NOE ER UKLART

ELLER HVIS DU HAR SPØRSMÅLVEDRØRENDE

DIN TATOVERING!

bottom of page